Historie

De fundering en de eerste verdieping van het pand op het  A-Kerkhof werden in 1445 gebouwd. In 2006 is, door de laatste eigenaar van de winkel, het achterste gedeelte van de winkelruimte verbouwd en alles in dezelfde stijl gemaakt. 6 jaar hiervoor, in 2000, is de zaak overgedragen aan Robert Heikoop. 

Tot eind 2015 was het uitgegroeid tot de speciaalzaak van het noorden en de  laatst overgebleven zelfstandige Tabaksspeciaalzaak van noord Nederland.

Geschiedenis van het pand van Tabaksspeciaalzaak A-Kerk te Groningen

In 1445 brandde er een deel van Groningen dusdanig tot de grond toe af dat het bestuur van de stad besloot dat de eerste verdieping van nieuwe panden van steen opgetrokken moesten worden. De fundering en het eerste verdieping van het pand op het huidige A-Kerkhof werd in 1445 gebouwd. Het pand werd in eerste instantie gebruikt voor de opslag van goederen welke via het hoger der Aa aangeleverd werden. Later is het in eigendom geweest van de kerk van de onze lieve vrouwe Ter Aa, de huidige Aa-kerk. Voor 1916 is het de woning geweest van een gezin van 12 mensen die allen woonden en werkten in de kelder en op de begane grond. Na een schoenmaker, hoedenmaker, horlogemaker, bordeel en café te hebben gehuisvest is het sinds mei 1916 in gebruik als Tabaksspeciaalzaak. In dat jaar is de laatste grote verandering van het pand geweest. De vloer van het voorste gedeelte is verlaagd en de trapopgang verwijderd. Daardoor is de kelder in het voorste gedeelte niet meer te gebruiken. 

In 2006 is door de laatste winkeleigenaar het achterste gedeelte van de winkelruimte verbouwd en alles in dezelfde stijl gemaakt. Het gehele interieur van de winkel was uitgevoerd in donker eiken met gietijzeren en koperen accenten. De buitenkant van de winkel is opgetrokken uit zandsteen met glas in lood met eiken kozijnen. 

Onder de betonnen vloer ligt de vloer van het café en deze zou in een later stadium weer hersteld worden. Door het sluiten van de winkel eind 2015 is dit helaas niet voltooid. In 1916 is meneer Horn begonnen met het uitbaten van de tabaksspeciaalzaak welke in 1949 overgedragen werd aan dhr. G.A. Ennes die tot 1985 samen met zijn vrouw de zaak heeft bedreven. Een van hun kinderen heeft de zaak nog enkele jaren tot 1989 gehad en toen is het overgedaan aan dhr. L.Thoma die het voorste gedeelte zo heeft gelaten en het achterste gedeelte van de winkelruimte, wat tot dan toe gebruikt werd als woonkamer, er bij getrokken en er een Milo van gemaakt, in die tijd een grote keten van gemakswinkels. 

In 1995 is de winkel, ondanks het succes, verkocht aan een jong paar die eerst het bedrijf als Milo van Velzen-Bosma en later onder eigen naam hebben gevoerd. Na vier jaar zijn ze helaas failliet gegaan. De broer van dhr. L.Thoma, F.Thoma heeft het bedrijf weer nieuw leven ingeblazen en in 2000 is het overgenomen door de bedrijfsleider dhr. Robert Heikoop. Langzamerhand is het uitgegroeid tot de speciaalzaak van het noorden, en met het overgaan van collega Minke, sinds juni 2008, naar de Primera organisatie was het de oudste en laatst overgebleven zelfstandige Tabaksspeciaalzaak van het Noorden. Het assortiment bestond uit de meest uiteenlopende sigarenmerken, pijptabakken, waterpijpen, loterijen, kranten en alle aanverwante producten. 

Na 99 jaar is helaas voor de winkel het doek gevallen. 
We hebben de pijp aan Maarten gegeven. 
Op 24 december 2015 hadden we de laatste verkoopdag in de winkel op het A-Kerkhof.

Door de drang van de verschillende sigaretten en shag fabrikanten naar marktaandeel is de prijs van tabakswaren de afgelopen 13 jaar steeds verder naar beneden gegaan, Als consument merkt u daar weinig van doordat de accijnsverhogingen de uiteindelijke verkoopprijs steeds hoger maakt.
Helaas wordt er nu te weinig op sigaretten verdient om een winkel en een bestaan aan over te houden en zijn we gaan snijden in de kosten. We zijn als webwinkel doorgegaan en hopen op deze wijze het aanbod aan tabakswaren voor de consument te behouden.
Veel klanten hebben we reeds als regelmatige bezoeker in onze webwinkel maar de voormalige bezoekers uit de winkel op het A-Kerkhof zijn daar natuurlijk ook van harte welkom.

Al onze klanten die we regelmatig mochten verwelkomen in onze winkel willen we, indien we dat nog niet hadden gedaan, alsnog bedanken voor de relatie die we in de afgelopen 24 jaar hebben opgebouwd.

Robert.