Tips en regels

In dit hoofdstuk vindt u meer informatie over roken, tips, regels en de wetgeving.
Veel leesplezier!

Tabaksspeciaalzaak A-Kerk Waterpijpen

Indien u in de Sahara bent en u last hebt van de hoge temperatuur kunt u uw lichaamstemperatuur naar beneden krijgen door middel van de waterpijp.
Tijdens het roken ademt men waterdamp in wat een heerlijk verkoelend effect heeft.
Vandaar dat de waterpijp van oorsprong uit de warmere streken komt.
Bij ons in Nederland gaat het vooral om het sociale aspect, lekker met z'n allen aan de waterpijp.
Sinds de verkrijgbaarheid van stoomsteentjes is het nu ook aantrekkelijk voor ieder die geen teer en nicotine wilt binnenkrijgen. Zie voor de beschikbare smaken en merken onze webwinkel.
Ons assortiment aan waterpijpen is gebaseerd op het gebruik van waterpijptabak. Waterpijpen voor het gebruik van geestverruimende middelen kunt u waarschijnlijk vinden bij winkels die de verkoop hebben in dit soort producten. (growshops, coffeeshops e.d.)

Hoe rook ik de eerste keer een pijp?

Als u een reeds voorgerookte pijp hebt gekocht dan kunt u in principe direct normaal gaan roken. Het is echter aan te bevelen om toch te doen alsof uw pijp niet voorgerookt is, de pijp krijgt hierdoor een langere levensduur.

Een niet voorgerookte pijp kan men herkennen aan de binnenkant van de pijpekop waar je het hout gewoon ziet. Een voorgerookte pijp heeft met een speciale verf een hittebestendige coating gekregen.

Een pijp moet worden ingerookt om een laagje koolstof te creëren welke een isolerende rol speelt. Het koolstof is als het ware een laag tussen de pijp en het vuur. Om deze laag te krijgen neemt men de eerste keer een plukje tabak waarmee we de pijp voor 1/3 vullen. We steken de pijp rustig aan en roken hem kalmpjes helemaal leeg. Als de pijp leeggerookt is leggen we hem dankbaar weg en laten de pijp rusten. Door de verbranding van de tabak is er nu onderin de pijp een dun laagje koolstof ontstaan, dit is het begin. De volgende keer, liefst pas de volgende dag, vullen we de pijp voor 2/3 en roken hem ook weer rustig helemaal leeg, de pijp heeft nu onderin een nog iets dikkere laag koolstof gekregen. De derde keer vullen we de pijp bijna helemaal en roken ook deze keer weer rustig de pijp leeg. De eerste keren is het van groot belang om dit niet te snel te doen omdat de temperatuur anders zo hoog wordt dat de pijp zelf mee gaat branden en daardoor de wanddikte afneemt wat de levensduur snel verkort.

Nadat we eerst drie keer de pijp hebben voorgerookt is hij nu klaar om gewoon te gebruiken. We nemen een plukje tabak en vullen daar de pijp voor 1/3 mee, druk dit zachtjes aan en stop daar het volgende plukje tabak op, vul de pijp nu voor twee derde en druk dit iets steviger aan. De laatste pluk tabak vult de pijp helemaal en dit drukken we stevig aan, zorg dat de tabak net iets onder de rand komt maar zeker niet er boven uit. Het beste is om de tabak in een draaiende beweging in de pijp te stoppen omdat dit het vuur draaiend door de tabak leidt. Nu steken we de tabak aan en zorgen dat de gehele bovenkant gaat branden, de tabak gaat zich nu zetten en komt daardoor iets omhoog uit de pijp. Als de pijp te vol gevuld is kan de brandende tabak eruit vallen en brandsporen op de kleding of vloerbedekking geven. Meestal gaat de pijp nu uit zichzelf uit, dit is niet erg omdat we nu de tabak met het pijpestampertje weer opnieuw aandrukken, hierdoor worden alle holle ruimten die door het zetten van de tabak gevormd zijn weer samen gedrukt en zorgt dit ervoor dat de tabak gelijkmatig naar beneden zal branden. Nu steken we de tabak met een draaiende beweging over het hele oppervlakte opnieuw aan en trekken we er rustig aan. Vanaf nu kunnen we heerlijk genieten van de rustgevende geuren en geneugten die een pijp ons geeft.
Nu we hebben genoten van de tabak leggen we de pijp weg en laten we de as er in zitten, dit zorgt er voor dat de waterdamp die bij het branden vrijkwam uit de pijpekop in de as trekt. Wanneer de pijp nog vochtig is als we hem opnieuw aansteken gaat de pijp de warmte geleiden en kan hij niet tegen de hoge temperatuur waardoor de pijp zelf gaat branden en dan gaat hij uiteindelijk kapot. We steken ook een pijperager in de steel zodat deze ook vocht opneemt.

Als we na verloop van tijd steeds meer koolstof in de pijp krijgen groeit de pijp langzaam dicht. Dit verhelpen we door het lepeltje van de pijpestamper te gebruiken en het teveel aan koolstof eruit te schrapen. Doe dit zeer voorzichtig en haal nooit de gehele laag eruit omdat de pijp anders zijn isolatielaag kwijt raakt. Zorg ervoor dat de pijp weer een regelmatig glad binnenwerk krijgt zodat de nieuwe laag koolstof niet te snel aan de pijp gaat hechten.